MPS Slogan NL

 

MPS Slogan NL

producent

handelaar

retailer

consument

MPS Nieuws

*|MC:SUBJECT|*
Een duurzaam 2020 gewenst!
2019 is omgevlogen. We staan vlak voor de kerstdagen en 2020 staat voor de deur te trappelen. Een periode die uitnodigt tot terugkijken en vooruitzien. Bij MPS hebben we een heel druk en intensief jaar beleefd. Een goed jaar waarin we verder hebben mogen groeien en op de toekomst en ontwikkelingen in de markt hebben voorgesorteerd. 

Er gaat veel gebeuren in onze sector en dus ook bij MPS. Heel belangrijk voor ons is de lancering van ons vernieuwde belangrijkste product MPS-ABC, waarin gebruiksgemak centraal staat. Maar er wordt ook hard gewerkt aan optimalisatie van onze service en dienstverlening, de ontwikkeling van nieuwe producten zoals footprintberekening en binnenkort gaan de nieuwe websites van MPS en MPS-ECAS de lucht in. Kortom, 2020 belooft ook weer een mooi jaar te worden.

Namens het bestuur, de directie en alle medewerkers van MPS bedanken wij u voor het in ons gestelde vertrouwen en de aangename samenwerking.
Wij wensen u een gelukkig kerstfeest en een gezond en duurzaam 2020. 


Yolande van den Boom (CEO MPS)
Yolande van den Boom (CEO MPS)
Internationaal MPS-Klantenpanel tijdens IPM Essen

Het MPS-klantenpanel heeft tot doel om in gezamenlijkheid huidige en toekomstige onderwerpen op het gebied van duurzaamheid te bespreken. Door in contact te zijn en blijven met kwekers, handel & retail en andere stakeholders, faciliteert MPS de dialoog over verduurzaming. Daarnaast vragen  we feedback om onze producten en diensten te blijven verbeteren. Tijdens de IPM in Essen willen we graag het vernieuwde MPS-ABC aan u presenteren. Daarnaast hechten we er veel belang aan om internationale klanten en stakeholders te informeren en raadplegen betreffende de hortifootprint en de in ontwikkeling zijnde MPS-LCA (Life Cycle Analysis) module.

Agenda:
- Presentatie vernieuwde MPS-ABC registratieomgeving en certificatieschema
- Ontwikkelingen met betrekking tot Hortifootprint (doel, werkwijze en resultaat)
- Samenhang MPS-LCA module met registratie en certificering MPS-ABC
- Brainstormsessie: hoe kan de data die uit de fotoprintberekening rolt het beste gepresenteerd worden?

Locatie: IPM Essen, Congrescentrum Oost, Ruimte F
 
Datum: Woensdag 29 januari 2020
 
Tijdstip: 11:00 - 13:00 uur (inclusief lunch)

Aanmelden: Stuur een mail naar e.van.hooren@my-mps.com

De voertaal van het MPS-Klantenpanel is Engels.

We verwelkomen u graag in Essen!
 
MPS-ABC: vernieuwde registratieomgeving en certificatieschema
Wat gaat er nu precies veranderen met betrekking tot MPS-ABC? Op ons Youtube kanaal zijn inmiddels vier filmpjes gepubliceerd. Kijk hieronder de aflevering met de belangrijkste wijzigingen binnen de MPS-ABC registratie.  
Bedrijf in Beeld: Vilosa
 
Duurzaamheid wordt volgens hen een norm waar je niet aan ontkomt. Ze houden niet vast aan oude teeltmethodes en proberen nieuwe methodes uit. De drie Kalanchoë-kwekers Rene van Dop, Fred van Luijk en Nick Groenewegen besloten twee jaar geleden hun bedrijf samen te smelten onder de naam Vilosa. Ze telen nu zo’n 14 miljoen planten op duurzame wijze. “Het duurzaam produceren van de planten staat bij ons bovenaan ons lijstje,” vertelt Van Dop, director bij Vilosa.
Rene van Dop
“Ongeveer elf jaar geleden zijn we begonnen met MPS-ABC. Je moet toch ergens registreren wat je verbruikt en daar is MPS-ABC een mooie tool voor. Het voelt als een soort basis van waaruit je verder werkt,” vertelt Van Dop. Inmiddels is het bedrijf ook MPS-GAP, MPS-SQ en ProductProof gecertificeerd. Daarnaast neemt het bedrijf certificaten af bij MPS-ECAS, namelijk Groenkabel Kas en GRASP, en is het PlanetProof gecertificeerd. “Eigenlijk beschouw ik MPS-GAP en -SQ als een soort checklist. De basis hadden we al, maar bij MPS-SQ zorg je bijvoorbeeld ook dat alle functiebeschrijvingen kloppen.”
Investeren in de toekomst
Het bedrijf scoort al een tijd lang MPS-A wat betekent dat zij duurzaam produceren op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, afval en energie. “Ik geloof dat duurzaamheid de norm wordt en daar spelen wij nu op in. We proberen zoveel mogelijk te recyclen en we zetten meer en meer biologie in,” vertelt Van Dop. “We houden niet vast aan bepaalde teeltmethodes, maar kijken verder.”

In het kader van ‘Het Nieuwe Telen’ (energiezuinig telen met een optimale productie) test Vilosa in een van de kwekerijen de airmixer waarmee de vochthuishouding wordt beheerst. Het systeem brengt droge lucht van buiten in de kas en hierdoor kan het scherm gesloten blijven. Zo wordt lichtuitstoot voorkomen en wordt gezorgd voor een betere klimaathuishouding. Van Dop: “Dit is een nieuwe vorm van telen waarmee we een grote stap kunnen zetten naar verdere verduurzaming. We hopen in de toekomst alle kwekerijen met de airmixer te kunnen uitrusten.”
Hergebruik
Een belangrijk discussiepunt binnen het bedrijf is plastic. Het maatschappelijke debat rondom plastic is losgebarsten; consumenten zien plastic niet als duurzaam. Volgens Van Dop is dit niet altijd terecht. “Ik denk dat plastic geen slecht product is als de recycleketen zo goed mogelijk wordt gesloten. Onze trays zijn voor 99 procent gemaakt van gerecycled plastic en hetzelfde geldt voor de potten. Het beste wat je kunt doen wat betreft plastic is de keten circulair maken, dan is het een mooi product waarbij geen grondstoffen worden verspild.” 

Dat het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, blijkt ook uit het feit dat twee van de drie locaties worden aangesloten op aardwarmteputten. Van Dop: “Dat maakt de productie voor ons niet goedkoper, maar we verbruiken hierdoor wel minder gas. Ik denk dat iedereen te zijner tijd van het gas af moet. Tegelijkertijd winnen we op duurzaamheid en dat wordt steeds belangrijker. Ik denk bovendien dat we nu moeten investeren in een duurzame toekomst.”
Beursagenda
 
De komende maanden zijn wij te vinden op verschillende beurzen.
In onderstaand schema ziet u waar wij u bijpraten over duurzaamheid in de sierteeltsector.

MANTS                                 Maryland       USA                8 - 10 januari
Dag van de Tulp                   Zwaagdijk      Nederland      18 januari
IPM Essen                            Essen            Duitsland        28 - 31 januari
Trex                                      Nieuwegein    Nederland      12 - 13 februari
HortiContact                         Gorinchem     Nederland      18 - 20 februari
Vaktentoonstelling                Zwaagdijk       Nederland     13 - 16 februari
Myplant & Garden                Milaan             Italie              26 - 28 februari
RFH Seasonal Trade Fair    Naaldwijk        Nederland      11 - 12 maart

   
Vacatures

Word jij onze nieuwe collega?
Bekijk hier onze vacatures en
volg ons op LinkedIn!

Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits, kunt u contact opnemen met Service & Support.

T +31 (0)174 615 715
E info@my-mps.com

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

LinkedIn
Twitter
Website
Copyright © 2019 MPS, alle rechten voorbehouden.

*|MC:SUBJECT|*
Schemawijzigingen MPS-ABC en vernieuwde verbruiksregistratie: wat gaat er veranderen?
Vijfdelige videoserie over alle wijzigingen
 
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in de tuinbouwsector. De markt en maatschappij zijn aan het veranderen en MPS verandert mee. 

Dit heeft tot gevolg dat er wijzigingen plaatsvinden in het certificatieschema van MPS-ABC. Eind 2019 wordt het vernieuwde MPS-ABC certificatieschema gepubliceerd op onze website en eind 2020 wordt het nieuwe schema van kracht. Via verschillende communicatiekanalen worden onze deelnemers op de hoogte gehouden. Daarnaast leggen we alles uit in een vijfdelige videoserie. In deze MPS-Nieuwsflits deel 1!
MPS deelnemers winnen Dutch Flower Awards 2019
Ter Laak Orchids en Van der Lugt Lisianthus, beide MPS gecertificeerd, hebben tijdens de RFH Trade Fair de Dutch Flower Awards ontvangen. Het thema van deze awards was ‘Duurzame Relatie’. Ter Laak Orchids ontving de award in de categorie ‘Planten’ en Van der Lugt Lisianthus is uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Snijbloemen’. 

Beide bedrijven zijn MPS gecertificeerd: Ter Laak Orchids heeft MPS-ABC, MPS-GAP, MPS-ProductProof, MPS-Quality en MPS-SQ. Van der Lugt Lisianthus is MPS-ABC gecertificeerd. Van harte gefeliciteerd Ter Laak Orchids en Van der Lugt Lisianthus!
Diverse bedrijven ontvangen certificaat tijdens IFTF en RFH Trade Fair
 
MPS en MPS-ECAS hebben drie certificaten uitgereikt aan bedrijven tijdens de International Floriculture Trade Fair (IFTF) en de Royal FloraHolland Trade Fair. Op de RFH Trade Fair reikte Ruud van den Akker, auditor bij MPS-ECAS, het certificaat GLOBALG.A.P. Chain of Custody uit aan Colours of Nature. Een bedrijf dat naar eigen zeggen de meest milieuvriendelijke gerbera ter wereld teelt. 
Met de klok mee: Agrita, Soex Flora en Colours of Nature
Soex Flora, een snijbloemenproducent, ontving tijdens de IFTF als eerste bedrijf in India het MPS-GAP certificaat. Ten slotte maakte Raymond Scheepens, commercial manager bij MPS, het bedrijf Agrita blij tijdens de RFH Trade Fair met hun MPS-ABC certificaat. Het bedrijf heeft dertien periodes geregistreerd en de initiële audit met goed gevolg afgesloten en ontvangt daarmee hun eerste kwalificatie die meteen A+ is. Het bedrijf kweekt uitgangsmateriaal voor potplantenkwekers en probeert door duurzaam te telen in te spelen op de wens van de klant. Gefeliciteerd met het behalen van jullie certificaat!
Bedrijf in Beeld: Sher Ethiopia
 
Het is de grootste rozenkweker ter wereld en elke dag worden er drie miljoen rozen verwerkt die op een duurzame manier zijn geteeld. Gelegen in Ziway, Ethiopië, beslaat Sher Ethiopia een gebied ter grootte van 1200 voetbalvelden. Om verduurzaming verder te integreren in de bedrijfsvoering werkt het bedrijf samen met onder andere the Floriculture Sustainability Initiative (FSI). “We willen voorlopen op het gebied van duurzaamheid en samenwerken is daarbij belangrijk,” vertelt Frans Kuipers, adviseur bij Sher Ethiopia.
The Floriculture Sustainability Initiative (FSI) is samen met onder andere MPS en Sher Ethiopia op weg naar ‘FSI2020’. FSI heeft als doel dat in dat jaar negentig procent van de bloemen en planten duurzaam wordt geproduceerd. Na 2020 wordt 'Credible Record Keeping' binnen FSI een harde eis. Hierdoor wordt de milieu-impact van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen transparant gemaakt en verlaagt. Met MPS-ABC voldoen deelnemers nu al aan deze eis. Sher Ethiopia heeft een MPS-A status en is daarnaast al bijna tien jaar MPS-GAP en MPS-SQ gecertificeerd.
 
Vissen als bewijs
“Dat we al langere tijd MPS-A scoren heeft te maken met dat we zo veel mogelijk op een natuurlijke manier telen. We gebruiken weinig gewasbeschermingsmiddelen en zetten zo veel mogelijk biologische bestrijders in,” zegt Kuipers. “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, dus ook als je je marktaandeel wilt behouden is het belangrijk dat je meebeweegt. Naast onze samenwerking met FSI hebben we ook het IMVO-convenant ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt over verantwoorde internationale productie van siergewassen. We geloven dat gezamenlijke afspraken bijdragen aan een duurzame sierteeltketen.”
Een van de innovaties die zorgt voor duurzamere geproduceerde rozen zijn de wetlands. “Dit is een watersysteem dat speciaal is ontwikkeld voor het hergebruik van water door de Wageningen University on Research (WUR).” Water dat normaal wegspoelt, wordt gezuiverd door de wortels van rietplanten. Als laatste stap komt het water uiteindelijk in een bassin waarin ook vissen zwemmen. Levende vissen zijn het bewijs dat het water schoon is. Kuipers: “Het door de wetlands gezuiverde water gebruiken we vervolgens om de rozen water te geven. Door de wetlands stroomt er bovendien geen vervuild water naar de omgeving.” Met de omgeving is Sher Ethiopia sowieso bewust bezig, vertelt Leen van Driel, auditor bij MPS-ECAS. “In augustus dit jaar ben ik voor een audit op bezoek geweest bij de kwekerij. Er zijn veel bomen geplant, wanneer je over het terrein loopt valt het op hoe groen het er is.” 

Slapen, voetballen, inpakken
Zeventig verschillende soorten rozen worden er gekweekt bij Sher Ethiopia. Want, vertelt Kuipers: “Duitsers hebben bijvoorbeeld een hele andere smaak dan Denen.” Rozen kweken is niet het enige waarmee Sher Ethiopia zich bezighoudt in Ethiopië. In 2008 heeft Sher Ethiopia een sportcomplex gebouwd voor de bevolking van Ziway. “Veel van onze inpakkers voetballen ’s middags, gaan daarna inpakken en na het inpakken gaan ze naar bed. Er zijn tientallen teams en we hebben zelfs een interne competitie.”

Er zijn ook zaken waar Sher Ethiopia tegenaan loopt in Ethiopië. “Er is een voortdurende discussie over living wage. Wij geloven dat sociale voorzieningen minstens zo belangrijk zijn. Zo is er een ziekenhuis, kerk en een school op het terrein waar ook mensen die niet bij het bedrijf werken gebruik van mogen maken. Met de school zijn we klein begonnen, maar inmiddels telt de school meer dan 6000 kinderen. De lessen zijn gratis en worden gegeven door leraren uit Ethiopië,” zegt Kuipers. “Wij geloven dat wat je rechts geeft, je links terugkrijgt. Als je maar goed bent voor je mensen.”
Wijziging algemene voorwaarden en certificatiereglement
Om het voor u als klant zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we ons certificatiereglement en onze algemene voorwaarden vereenvoudigd. Alle wijzigingen zijn goedgekeurd door ons College van Deskundigen. Dit betekent het volgende voor u:
  • Vanaf 1 januari 2020 worden alle bestaande certificatie-overeenkomsten omgezet naar overeenkomsten voor onbepaalde tijd. Alle nieuwe klanten ontvangen vanaf dat moment ook een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Deze overeenkomsten voor onbepaalde tijd zijn opzegbaar met inachtneming van een termijn van ten minste twee maanden voor het einde van het lopende kalenderjaar.
  • De bepaling dat binnen sommige certificatieschema’s de eigenaar van het betreffende certificatieschema auditrapporten kan opvragen, is nu integraal opgenomen in het certificatiereglement van MPS-ECAS.
  • Het moment van het sluiten en aangaan van de overeenkomst is verduidelijkt.
Op onze website kunt u alle documenten raadplegen. De nieuwe voorwaarden en documenten gelden vanaf 1 januari 2020.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben dan kunt u contact opnemen met MPS-Service & Support, bereikbaar via +31(0)174 615 715 of info@my-mps.com
Vacatures

Word jij onze nieuwe collega?
Bekijk hier onze vacatures en
volg ons op LinkedIn!

Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits, kunt u contact opnemen met Service & Support.

T +31 (0)174 615 715
E info@my-mps.com

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

LinkedIn
Twitter
Website
Copyright © 2019 MPS, alle rechten voorbehouden.

MPS innoveert, motiveert, faciliteert en maakt verduurzaming transparant en meetbaar