Belgicactus kweekt met minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en zet in op het gebruik van biostimulatoren. Wanneer toch gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, zijn dit zoveel mogelijk MPS-MIND groene middelen. “Afgelopen tien jaar zagen we een sterke afname van de totale hoeveelheid gebruikte gewasbeschermingsmiddelen en tevens afname van het gebruik van oranje en rode middelen”, zegt Jef Gielis, samen met zijn broer Jan Gielis eigenaar van Belgicactus.

Jan en Jef Gielis, eigenaren Belgicactus

Bij de oprichting in de jaren ’80 startte Belgicactus als cactussen- en succulentenkwekerij. Inmiddels is overgestapt op het kweken van alleen succulenten (vetplanten), aangezien deze een stuk duurzamer gekweekt kunnen worden dan cactussen. Succulenten kunnen kouder worden gekweekt met een lager energieverbruik en minder gewasbeschermingsmiddelen. In het begin werden alleen indoor succulenten gekweekt, maar eind jaren ’90 werd ook gestart met outdoor succulenten. Vandaag de dag worden de succulenten voor ongeveer 50% indoor en 50% outdoor  gekweekt. Naast de productie van een 150-tal soorten succulenten van potmaat 5,5 tot 23 cm, heeft Belgicactus ook eigen veredeling, met focus op de veredeling van Colorockz Sempervivum. “Een aantal jaar geleden hebben we het merk Fabulous Fat Friends gelanceerd voor de vermarkting van ons assortiment. De oprichting van dit merk heeft voor heel wat aandacht gezorgd, ook voor klanten uit de buurt die niet wisten waar het bedrijf voor stond”, geeft Gielis aan.

Van turfarm naar veenvrij
Bij Belgicactus bestaat het meststoffenverbruik op dit moment uit meer dan 90% organische meststoffen. De outdoor succulenten worden dus bijna biologisch geteeld, voor de indoor succulenten lukt dit nog niet. De succulenten worden koud en rustig opgekweekt, om zo energiearm mogelijk te telen en zo ook voor de klanten te kunnen zorgen voor sterke, weerbare planten. Belgicactus gebruikt turfarm substraat, dat bestaat uit 30% veen en 70% veenvervangers. Het bedrijf heeft ook al productie opgezet in veenvrij substraat, maar hierdoor steeg het meststoffenverbruik sterk en daarom is besloten nog een gedeelte veen aan te houden in het substraat. Het bedrijf volgt de ontwikkeling van veenvrij substraat op de voet en overweegt om terug te schakelen indien er een oplossing wordt gevonden voor het verhoogde meststoffengebruik.

Inzicht en data van MPS-ABC
De kwekerij, die zich momenteel voorbereid op de audit van MPS-GAP, monitort het verbruik in een eigen ontwikkeld systeem, op basis van inzicht en data van MPS-ABC. Gielis: “Er wordt continu gestuurd op hoeveelheid middelengebruik en welk type middelen wordt gebruikt. Ook hebben we veel geëxperimenteerd met bijvoorbeeld biostimulatoren en het gebruik van veenarme grond. Door middel van MPS-ABC kunnen we bij deze proeven het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en water analyseren.”

Betrokkenheid en vanzelfsprekendheid
“Niet alleen de systemen of de bedrijfsvoering dragen bij aan onze duurzaamheidsreis, ook onze medewerkers zijn sterk betrokken”, benadrukt Gielis. Het bedrijf zet in op medewerkers uit de buurt en werkt vooral met vaste contracten. “Onze ongeveer tien medewerkers dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bedrijf en daar zijn we blij mee.” Duurzaam ondernemen en duurzaamheidscertificering is altijd een vanzelfsprekendheid geweest in het bedrijf en Belgicactus is in België ook een van de eerste telers die aansloten bij MPS. “Duurzaamheid vertrekt vooral vanuit de eigen motivatie. Duurzaam innoveren is een langzaam proces, niet alles kan ineens. Aanpassingen geven soms grote veranderingen die niet direct of zelfs in het eerste jaar niet worden gezien. Maar als je volhoudt, is de beloning des te groter”, besluit Gielis.